Dobra na śniadanie, na obiad, na
podwieczorek, na kolację...dobra na każdą okazję. Kasza jaglana.
Powstaje z ziarna prosa i posiada szereg dobroczynnych dla organizmu
właściwości. Z racji działania przeciwwirusowego i
odśluzowującego polecana jest przy infekcjach. W przeciwieństwie
do innych gatunków kasz alkalizuje, dzięki czemu pomaga zachować
równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Zawiera spore ilości
krzemionki, która pozytywnie wpływa na stawy. Warto włączyć ją
do diety przy anemii jako źródło kwasu foliowego, witaminy E i
żelaza. Obfituje również w witaminy z grupy B, magnez, wapń,
fosfor i antyoksydanty. Nic tylko jeść!
Jaglanka – lekkostrawna a zarazem
bardzo odżywcza – jest świetnym pomysłem na dodające energii
śniadanie.
Składniki (na 1 porcję):
½ szklanki kaszy jaglanej
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 banan
2 mandarynki
½ garści pestek słonecznika
½ garści rodzynek
2 łyżki wiórków kokosowych
cynamon, ksylitol lub miód
Przepis jest banalnie prosty – kaszę
gotujemy, studzimy i mieszamy z resztą składników. Doprawiamy cynamonem, ewentualnie dosładzamy ksylitolem lub miodem. Przed
ugotowaniem jaglankę trzeba przelać wrzątkiem a później zimną
wodą na sitku, inaczej będzie gorzka.
Na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz