Lubię zapiekanki makaronowe i
ziemniaczane z dużą ilością warzyw i ziół i lekką „formułą”.
Takie, które pozwalają nacieszyć się walorami dania zapiekanego,
ale nie powodują, że po zjedzeniu większej porcji pękamy i nie
mamy siły się ruszać. Punktem wyjścia dla dzisiejszego przepisu
był pomysł na mariaż słodkich śliwek z pikantnymi kaparami.
Składniki (4 porcje) :
1/2 opakowania makaronu
pełnoziarnistego
1 opakowanie sera feta
8 łyżeczek jogurtu greckiego
1 łyżeczka ksylitolu
1 cukinia
1 marchewka
1 czerwona cebula
2 słodkie papryki
8 dużych miękkich śliwek
4 łyżki stołowe kaparów
20 pomidorków koktajlowych
oliwa lub olej, sól, kilka gałązek
świeżego oregano, majeranek, lubczyk, bazylia, curry, ostra
papryka, natka pietruszki
Paprykę, cukinię, marchewkę, cebulę
i śliwki dusimy 25 minut na wolnym ogniu na malutkiej ilości
tłuszczu. Ja użyłam rozmarynowego oleju rzepakowego
(przygotowanego kilka dni wcześniej z użyciem świeżego
rozmarynu). Warzywa powinny się poddusić, ale pilnujemy, aby nie
zrobiły się zbytnio miękkie, nie powinny się rozlatywać. Po
zdjęciu z ognia dodajemy do nich płaską łyżeczkę ksylitolu i
kapary. Ważne by nie rozpędzić się i nie zrobić tego wcześniej
– pod wpływem duszenia kapary zrobiłyby się gorzkie.
Ugotowany al dente makaron mieszamy w
naczyniu żaroodpornym z warzywami z patelni, pokrojoną w kawałki
fetą, poszatkowanym oregano, majerankiem, lubczykiem i bazylią. W
osobnym naczyniu mieszamy jogurt grecki z ostrą papryką i niewielką
ilością curry. Polewamy sosem to, co przygotowaliśmy do tej pory i
mieszamy. Wierzch sypiemy obficie natką pietruszki i układamy
przecięte na pół pomidorki koktajlowe.
Całość wjeżdża do rozgrzanego do
temperatury 180 stopni piekarnika na około 30 minut.
Dzisiejszy przepis zyskuje etykietę
„niski indeks glikemiczny”, powinien być więc przyjazny osobom
z problemami cukrzycowymi. Jedynym produktem „wyłamującym się”
jest marchewka. Mimo, że po lekkim duszeniu i pieczeniu jest ona
tylko pół-miękka (a wysoki IG ma ugotowana), osoby które muszą
bezwzględnie trzymać się zasady niskiego IG, mogą zastąpić ją
korzeniem pietruszki, który również bardzo fajnie smakuje w
mieszankach warzywnych.
Pełnoziarnisty makaron, poza tym że
nie powoduje nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi, zawiera
błonnik oraz liczne minerały, których nie dostarczają produkty z
białej rafinowanej mąki. Również użycie jogurtu naturalnego
zamiast śmietany jest ukłonem w stronę zdrowszej wersji zapiekanki
makaronowej.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz