Koktajle stały się od niedawna moją
wielką miłością śniadaniową. Przygotowuje się je bardzo
szybko, są smaczne, sycące i zapewniają dużą porcję witamin z
samego rana. Miękkie owoce miksuję blenderem z mlekiem sojowym, migdałowym lub
owsianym, wodą kokosową albo wodą mineralną. Smak ciekawie
wzbogaca dodanie korzennych przypraw lub mięty. Coraz bardziej
otwieram się też na koktajle z dodatkiem warzyw, ale w tym temacie
stawiam dopiero pierwsze kroki w miksowaniu.
Dziś – przede wszystkim jako
inspirację do eksperymentów – przedstawiam mleko
owsiane z malinami, bananem, awokado i cytryną przyprawione
cynamonem i wanilią. Na koniec dodałam spontanicznie gałkę
muszkatołową, która nie załapała się do zrobionych w fazie
przygotowań zdjęć. Koktajl dosłodziłam ksylitolem, ale tak
naprawdę symbolicznie. Owoce mają swój naturalny cukier i nie
trzeba żadnego wielkiego słodzenia, nawet gdy używamy cytryny.
Szczególnie jeśli towarzyszy jej bogaty w glukozę, fruktozę i
sacharozę banan.
Składniki na 4 porcje:
1/2 litra mleka (ja użyłam owsianego)
szklanka wody
3 garście malin
1 banan
1 cytryna
1 awokado
1 łyżka ksylitolu
cynamon, wanilia, gałka muszkatołowa
Instrukcja przygotowania
najbanalniejsza z możliwych – po prostu blenderujemy!
W roli głównej:
Maliny – mają sporo wapnia, magnezu
i potasu, a także żelazo, cynk, miedź oraz witaminy E, C i
witaminy z grupy B. Poleca się je przy bólach miesiączkowych i
zaburzeniach menstruacyjnych. Owocom malin przypisuje się
właściwości antyzapalne i przeciwbólowe ze względu na zawartość
substancji podobnych do aspiryny.
Banany – są skarbnicą potasu,
fosforu, żelaza i witaminy A. Zawierają dużo błonnika i
przeciwdziałają zaparciom. Polecane są przy anemii, zgadze, PMS i
jako wsparcie dla funkcjonowania układu mięśniowego i nerwowego.
Cytryny – mimo kwaśnego smaku
alkalizują organizm. Sprzyjają oczyszczaniu układu pokarmowego i
pobudzają trawienie. Zalecane przy kruchych naczyniach krwionośnych
ze względu na zawartość rutyny i witaminy C. Są również źródłem
beta-karotenu, sodu, żelaza.
Awokado – jeden z najbardziej
kalorycznych i tłustych owoców. Zawiera kwas oleinowy, który
obniża poziom tzw. złego cholesterolu. Daje duży zastrzyk potasu. Zawiera zbawienne dla oczu zeaksantynę i luteinę. W
awokado kryją się jeszcze: witamina A, C, E, kwas foliowy.
Cynamon – znany z właściwości
antygrzybiczych i antyseptycznych. Zawiera mangan, wapń, żelazo, a
także błonnik. Rozgrzewa i wpływa pobudzająco na układ krążenia.
Wanilia – podobno poprawia nastrój i
jest afrodyzjakiem :-)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz