Prosta i szybka jaglanka (nie tylko)śniadaniowa

Dobra na śniadanie, na obiad, na podwieczorek, na kolację...dobra na każdą okazję. Kasza jaglana. Powstaje z ziarna prosa i posiada szereg dobroczynnych dla organizmu właściwości. Z racji działania przeciwwirusowego i odśluzowującego polecana jest przy infekcjach. W przeciwieństwie do innych gatunków kasz alkalizuje, dzięki czemu pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Zawiera spore ilości krzemionki, która pozytywnie wpływa na stawy. Warto włączyć ją do diety przy anemii jako źródło kwasu foliowego, witaminy E i żelaza. Obfituje również w witaminy z grupy B, magnez, wapń, fosfor i antyoksydanty. Nic tylko jeść!


Jaglanka – lekkostrawna a zarazem bardzo odżywcza – jest świetnym pomysłem na dodające energii śniadanie. 

Składniki (na 1 porcję):

½ szklanki kaszy jaglanej
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 banan
2 mandarynki
½ garści pestek słonecznika
½ garści rodzynek
2 łyżki wiórków kokosowych
cynamon, ksylitol lub miód

Przepis jest banalnie prosty – kaszę gotujemy, studzimy i mieszamy z resztą składników. Doprawiamy cynamonem, ewentualnie dosładzamy ksylitolem lub miodem. Przed ugotowaniem jaglankę trzeba przelać wrzątkiem a później zimną wodą na sitku, inaczej będzie gorzka.


Na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz