Lekka zapiekanka warzywno-makaronowa z kaparami

Lubię zapiekanki makaronowe i ziemniaczane z dużą ilością warzyw i ziół i lekką „formułą”. Takie, które pozwalają nacieszyć się walorami dania zapiekanego, ale nie powodują, że po zjedzeniu większej porcji pękamy i nie mamy siły się ruszać. Punktem wyjścia dla dzisiejszego przepisu był pomysł na mariaż słodkich śliwek z pikantnymi kaparami. 


Składniki (4 porcje) :

1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego
1 opakowanie sera feta
8 łyżeczek jogurtu greckiego
1 łyżeczka ksylitolu
1 cukinia
1 marchewka
1 czerwona cebula
2 słodkie papryki
8 dużych miękkich śliwek
4 łyżki stołowe kaparów
20 pomidorków koktajlowych
oliwa lub olej, sól, kilka gałązek świeżego oregano, majeranek, lubczyk, bazylia, curry, ostra papryka, natka pietruszki

Wymienione powyżej składniki przygotowujemy tak jak na zdjęciach, warzywa myjemy i kroimy.

Paprykę, cukinię, marchewkę, cebulę i śliwki dusimy 25 minut na wolnym ogniu na malutkiej ilości tłuszczu. Ja użyłam rozmarynowego oleju rzepakowego (przygotowanego kilka dni wcześniej z użyciem świeżego rozmarynu). Warzywa powinny się poddusić, ale pilnujemy, aby nie zrobiły się zbytnio miękkie, nie powinny się rozlatywać. Po zdjęciu z ognia dodajemy do nich płaską łyżeczkę ksylitolu i kapary. Ważne by nie rozpędzić się i nie zrobić tego wcześniej – pod wpływem duszenia kapary zrobiłyby się gorzkie.



Ugotowany al dente makaron mieszamy w naczyniu żaroodpornym z warzywami z patelni, pokrojoną w kawałki fetą, poszatkowanym oregano, majerankiem, lubczykiem i bazylią. W osobnym naczyniu mieszamy jogurt grecki z ostrą papryką i niewielką ilością curry. Polewamy sosem to, co przygotowaliśmy do tej pory i mieszamy. Wierzch sypiemy obficie natką pietruszki i układamy przecięte na pół pomidorki koktajlowe.



Całość wjeżdża do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na około 30 minut.

Dzisiejszy przepis zyskuje etykietę „niski indeks glikemiczny”, powinien być więc przyjazny osobom z problemami cukrzycowymi. Jedynym produktem „wyłamującym się” jest marchewka. Mimo, że po lekkim duszeniu i pieczeniu jest ona tylko pół-miękka (a wysoki IG ma ugotowana), osoby które muszą bezwzględnie trzymać się zasady niskiego IG, mogą zastąpić ją korzeniem pietruszki, który również bardzo fajnie smakuje w mieszankach warzywnych.

Pełnoziarnisty makaron, poza tym że nie powoduje nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi, zawiera błonnik oraz liczne minerały, których nie dostarczają produkty z białej rafinowanej mąki. Również użycie jogurtu naturalnego zamiast śmietany jest ukłonem w stronę zdrowszej wersji zapiekanki makaronowej.


Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz