Deser owocowy z kokosowym mascarpone

Kiedy chodzi za człowiekiem uparta ochota „na słodkie”, warto ukręcić w domu szybki deser nie-tak-niezdrowy jak propozycje sklepowo-cukierniane. Ma co prawda wysokokaloryczne mascarpone, ale obywa się bez dodatku cukru i dostarcza porcji owocowych witamin. Sprawdzi się zarówno do poczęstowania gości jak i połasuchowania w domowych pieleszach. 


Składniki (5 porcji):

250 g serka mascarpone
100 g naturalnego serka homogenizowanego (bez cukru)
4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 herbatniki (np. Sante bezpszeniczne)
2 nieduże słodkie gruszki
2 kiwi
3 mandarynki
kilka winogron
ksylitol
świeża mięta, rodzynki – do dekoracji

Wykonanie jest banalne i bardzo szybkie. Serek homogenizowany dokładnie mieszamy z mascarpone, wiórkami kokosowymi (odkładamy łyżeczkę wiórków, które posłużą jako posypka do deseru), kakao, pokruszonymi herbatnikami i kawą. Blender czy mikser jest zbędny, wystarczy miseczka i łyżka. Około pół godziny przed przygotowaniem deseru trzeba wyjąć mascarpone z lodówki. Dosładzamy ksylitolem. U mnie są to trzy łyżeczki, ale warto dodawać stopniowo i próbować masy, żeby utrafić w swoje upodobania smakowe. Masę wykładamy równomiernie w pucharkach.

Owoce myjemy i kroimy. Wykładamy warstwami na masie. Wierzch posypujemy rodzynkami i małą ilością wiórków kokosowych. Dekorujemy świeżą miętą. Przez podaniem schładzamy w lodówce. 


2 komentarze: