Malinowy koktajl z awokado i bananem

Koktajle stały się od niedawna moją wielką miłością śniadaniową. Przygotowuje się je bardzo szybko, są smaczne, sycące i zapewniają dużą porcję witamin z samego rana. Miękkie owoce miksuję blenderem z mlekiem sojowym, migdałowym lub owsianym, wodą kokosową albo wodą mineralną. Smak ciekawie wzbogaca dodanie korzennych przypraw lub mięty. Coraz bardziej otwieram się też na koktajle z dodatkiem warzyw, ale w tym temacie stawiam dopiero pierwsze kroki w miksowaniu.


Dziś – przede wszystkim jako inspirację do eksperymentów – przedstawiam mleko owsiane z malinami, bananem, awokado i cytryną przyprawione cynamonem i wanilią. Na koniec dodałam spontanicznie gałkę muszkatołową, która nie załapała się do zrobionych w fazie przygotowań zdjęć. Koktajl dosłodziłam ksylitolem, ale tak naprawdę symbolicznie. Owoce mają swój naturalny cukier i nie trzeba żadnego wielkiego słodzenia, nawet gdy używamy cytryny. Szczególnie jeśli towarzyszy jej bogaty w glukozę, fruktozę i sacharozę banan. 


Składniki na 4 porcje:
1/2 litra mleka (ja użyłam owsianego)
szklanka wody
3 garście malin
1 banan
1 cytryna
1 awokado
1 łyżka ksylitolu
cynamon, wanilia, gałka muszkatołowa

Instrukcja przygotowania najbanalniejsza z możliwych – po prostu blenderujemy!



W roli głównej:

Maliny – mają sporo wapnia, magnezu i potasu, a także żelazo, cynk, miedź oraz witaminy E, C i witaminy z grupy B. Poleca się je przy bólach miesiączkowych i zaburzeniach menstruacyjnych. Owocom malin przypisuje się właściwości antyzapalne i przeciwbólowe ze względu na zawartość substancji podobnych do aspiryny.

Banany – są skarbnicą potasu, fosforu, żelaza i witaminy A. Zawierają dużo błonnika i przeciwdziałają zaparciom. Polecane są przy anemii, zgadze, PMS i jako wsparcie dla funkcjonowania układu mięśniowego i nerwowego.

Cytryny – mimo kwaśnego smaku alkalizują organizm. Sprzyjają oczyszczaniu układu pokarmowego i pobudzają trawienie. Zalecane przy kruchych naczyniach krwionośnych ze względu na zawartość rutyny i witaminy C. Są również źródłem beta-karotenu, sodu, żelaza.

Awokado – jeden z najbardziej kalorycznych i tłustych owoców. Zawiera kwas oleinowy, który obniża poziom tzw. złego cholesterolu. Daje duży zastrzyk potasu. Zawiera zbawienne dla oczu zeaksantynę i luteinę. W awokado kryją się jeszcze: witamina A, C, E, kwas foliowy.

Cynamon – znany z właściwości antygrzybiczych i antyseptycznych. Zawiera mangan, wapń, żelazo, a także błonnik. Rozgrzewa i wpływa pobudzająco na układ krążenia.

Wanilia – podobno poprawia nastrój i jest afrodyzjakiem :-)


 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz