Aromatyczna zupa paprykowo-pomidorowa

Ma piękny zapach i kolor. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu. W sezonie - tania. Mimo lekkiej formuły jest sycąca. Kusi aromatem i smakiem do tego stopnia, że nigdy nie umiem zakończyć jedzenia na jednej porcji. Zdrowa, nietłusta...czego chcieć więcej?

Składniki:

marchewka, korzeń pietruszki, seler, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, sól - na wywar
6 dużych pomidorów
5 papryk (najlepiej mix kolorów - czerwone, żółte, pomarańczowe)
przyprawy: imbir, papryka ostra, gałka muszkatołowa, lubczyk
natka pietruszki

Gotujemy wywar. Pomidory sparzamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory i papryki wkładamy do garnka, zalewamy ciepłym ugotowanym uprzednio wywarem (tak, aby odrobinę je zakrywał). Gotujemy do miękkości. Blenderujemy. Doprawiamy imbirem, ostrą papryką i gałką muszkatołową. Podajemy z makaronem pełne ziarno kokardki małe (farfalline) i świeżą posiekaną natka pietruszki. Smacznego!



Bez makaronu zupę można spożywać jako chłodnik.


5 komentarzy:

  1. Musi być pyszna :) Papryka daje się ładnie zblendować? Nie trzeba jej obierać ze skórki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wypróbuję, Mój Mąż uwielbia połączenie pomidorów z papryką, więc myślę, że taka zupa mu zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie obieram papryki ze skórki:-) Ugotowana daje sie zblenderowac - troszkę dluzej trzeba nad tym popracować niż nad pomidorem, ale niewiele :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wart zapamiętania. :) Robiłam oczywiście wiele wersji zupy pomidorowej, robiłam też zupę paprykową, ale takiego połączenia jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń