Ryż brązowy z fasolką szparagową, miętą i morelami

Zestawienie to może się wydawać zaskakujące, ale moim zdaniem sprawdza się na 5+. Treściwie i orzeźwiająco zarazem. Można zastosować zamiast ryżu brązowego biały, ale ten pierwszy jest bardziej wartościowy ze względu na dużą zawartość witamin i składników mineralnych - m.in. fosfor, magnez, żelazo i witaminy z grupy B. Uboższy biały ryż ma również dużo wyższy indeks glikemiczny, niepozbawiony jest jednak i zalet - jest lekkostrawny.

Składniki:

2 torebki ryżu
8 moreli
20 dag żółtej fasolki szparagowej
2 pęczki szczypioru
pęczek świeżej mięty
garść orzechów (najlepiej różnych - np. włoskich, brazylijskich, laskowych, migdałów)
sól, papryka ostra
oliwa
masło klarowane



Gotujemy ryż. Z fasolki usuwamy końcówki, kroimy ją na krótsze kawałki, gotujemy. Morele kroimy w "ósemki". Szczypior, miętę i orzechy siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ryż, pokrojone morele, ugotowaną odsączoną fasolkę, zieleninę i orzechy. Dodajemy łyżkę masła klarowanego, doprawiamy ostrą papryką i ewentualnie solą (ja używam różowej himalajskiej). Dusimy 10 minut pod pokrywką na wolnym ogniu. Smacznego!





7 komentarzy:

  1. Brzmi cudownie 😍 szukam takich treściwych i zdrowych przepisów, bo muszę zrzucić kilka kilogramów 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie gotowane/duszone owoce mogły występować zawsze tylko w dżemach i kompotach. ale ostatnio odkrywam coraz więcej ochów i achów nad daniami obiadowymi urozmaiconymi owocami... czy to znak, by się skusić ;) ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty i sycący przepis, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe połączenie: fasolka i morele - na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Morele i miętą- ok,ale z tą fasolką to zupełne zaskoczenie 😑 jestem więcej niż ciekawa tego smaku 🤔

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne połączenie, uwielbiam wszelkie dania z patelni lub jednogarnkowe 😊

    OdpowiedzUsuń