Deser jaglano-jogurtowy z kakao i pomarańczą

Jaglanki ciąg dalszy. Jak coś jest deserem i jest słodkie, a nie jest tuczące i niezdrowe, to uważam, że jest to rewelacja!

Składniki (na 5 porcji deserowych): 

3/4 szklanki kaszy jaglanej
350 ml jogurtu naturalnego (o średniej gęstości)
1 duża pomarańcza
4 łyżki ksylitolu
2 łyżki kakao
1 łyżeczka suszonego imbiru
10 listków świeżej mięty

Kasze płuczemy, gotujemy, studzimy, blenderujemy z jogurtem i pozostałymi składnikami. Pomarańcze przez zblenderowaniem należy obrać, w miarę możliwości oczyścić z pestek i pokroić na kawałki.

Najlepiej kaszę dodawać do blenderowanej masy partiami i kontrolować na bieżąco gęstość, bo zależnie od stopnia ugotowania kaszy i konsystencji jogurtu konieczna ilość kaszy może trochę się różnić od podanej w przepisie.

Deser schładzamy w lodówce. Musi schłodzić się na tyle, by stać się "sztywny" i przy przechyleniu miseczki nie wypływał.



Danie jest dość lekkie i orzeźwiające. Sprawdza się również jako śniadanie na słodko.

1 komentarz: