O smaku truskawek z bitą śmietaną, powiew orientu, egzotyczny
raj, wanilia z nutą kokosa, owoce z babcinego ogrodu… Rynek oferuje ogromny
wybór herbat smakowych i od lat cieszą się one niesłabnącą popularnością. W
parze z ogromnym wyborem idzie ogromne zróżnicowanie jakości.
Nie zniechęcam do
gotowych kupnych mieszanek herbacianych, można bowiem znaleźć takie o naprawdę
dobrym składzie i atrakcyjnym smaku. Zachęcam jednak do uważnego czytania
etykiet, bo okazuje się często, że „truskawkowa
ambrozja” to kiepskiej jakości herbata czarna ze sztucznym aromatem
truskawkowym.
Jeszcze goręcej zachęcam do samodzielnego mieszania, doprawiania
i eksperymentowania. Za bazę służy dobra gatunkowo herbata ulubionego rodzaju –
czarna, zielona, biała, czerwona, rooibos, ziołowa. Z dodatkami można poszaleć do woli,
zależnie od upodobań. Jeśli chcemy samodzielnie przygotować mieszankę, którą
będziemy mogli bezproblemowo przechowywać, warto przyjrzeć się produktom
suszonym:
Trawa cytrynowa – daje naparowi orzeźwiający cytrynowy smak,
nie czyniąc go kwaśnym, łagodzi problemy żołądkowe
Płatki róży – cechują się łagodnym smakiem, często lekko
kwaskowym, mają dużo minerałów i witamin, polecane przy przeziębieniach i
osłabieniu
Płatki bławatka – dają delikatny kwiatowy posmak, wykazują działanie
przeciwzapalne, moczopędne i żółciopędne
Płatki jaśminu – pozwalają uzyskać napar o kwiatowym słodkim
smaku, przypisuje im się działanie relaksujące i uspakajające
Kardamon – nadaje naparowi intensywny korzenny smak z
delikatnie eukaliptusowym posmakiem, pozytywnie wpływa na układ pokarmowy,
pobudza, uznawany za afrodyzjak
Cynamon – dodany do herbaty
silnie ją aromatyzuje, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, pobudza i
rozgrzewa
Goździki – nadają naparowi intensywny korzenny smak, mają
działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze
Anyż – ma smak przypominający koper włoski, łagodzi nieżyty
dróg oddechowych i problemy trawienne, pomocny w bólach miesiączkowych
Wanilia – pozwala uzyskać napar o silnym słodkim smaku i
charakterystycznym zapachu, pobudza i odpręża, uznawana za poprawiającą nastrój
i wspomagającą libido
Skórka pomarańczy i cytryny – nadają naparowi cytrusowy
smak, można łatwo przygotować i wysuszyć je w domu
Owoce żurawiny – kwaskowe w smaku, dobrze działają na układ
moczowy, wspomagają walkę z przeziębieniem
Owoce czarnego bzu – nadają naparowi delikatną słodycz,
działają odtruwająco i napotnie
Jagody goji – wzbogacają napar w minerały, witaminy i
antyoksydanty
Hibiskus - dzięki niemu herbata zyskuje czerwoną barwę, ma dużo witaminy C i soli mineralnych, przypisuje mu się właściwości przeciwzapalne
Hibiskus - dzięki niemu herbata zyskuje czerwoną barwę, ma dużo witaminy C i soli mineralnych, przypisuje mu się właściwości przeciwzapalne
W przypadku mieszanek, które sporządzamy świeżo przed
zaparzeniem jako aromatyczny i smaczny dodatek do herbaty sprawdzą się świeże
owoce – np. pomarańcze, jabłka, gruszki, granaty, maliny, brzoskwinie, jagody,
figi oraz świeże zioła – np. liście mięty, melisy, tajskiej bazylii, lawenda.
Bogate właściwości ma napar z dodatkiem świeżego startego imbiru, który pomaga
w walce z infekcjami i wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Miłośnicy
słodkości mogą wzbogacić herbatę dodatkiem kakao, wiórków czekoladowych lub
kokosowych, a wielbiciele ognistych smaków odrobiną chilli.
Jedna z moich ulubionych domowych mieszanek to zielona herbata z czystkiem i owocami:
(proporcje na 1,5 litrowy dzbanek)
2 łyżki stołowe zielonej herbaty bancha
2 łyżki stołowe zielonej herbaty bancha
2 łyżki stołowe czystka
5 suszonych śliwek
2 plastry pomarańczy
¼ średniej wielkości jabłka
miód akacjowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz