Herbaty z domowego mieszalnika

O smaku truskawek z bitą śmietaną, powiew orientu, egzotyczny raj, wanilia z nutą kokosa, owoce z babcinego ogrodu… Rynek oferuje ogromny wybór herbat smakowych i od lat cieszą się one niesłabnącą popularnością. W parze z ogromnym wyborem idzie ogromne zróżnicowanie jakości. 

Nie zniechęcam do gotowych kupnych mieszanek herbacianych, można bowiem znaleźć takie o naprawdę dobrym składzie i atrakcyjnym smaku. Zachęcam jednak do uważnego czytania etykiet, bo okazuje się często, że „truskawkowa  ambrozja” to kiepskiej jakości herbata czarna ze sztucznym aromatem truskawkowym.

Jeszcze goręcej zachęcam do samodzielnego mieszania, doprawiania i eksperymentowania. Za bazę służy dobra gatunkowo herbata ulubionego rodzaju – czarna, zielona, biała, czerwona, rooibos, ziołowa. Z dodatkami można poszaleć do woli, zależnie od upodobań. Jeśli chcemy samodzielnie przygotować mieszankę, którą będziemy mogli bezproblemowo przechowywać, warto przyjrzeć się produktom suszonym:

Trawa cytrynowa – daje naparowi orzeźwiający cytrynowy smak, nie czyniąc go kwaśnym, łagodzi problemy żołądkowe
Płatki róży – cechują się łagodnym smakiem, często lekko kwaskowym, mają dużo minerałów i witamin, polecane przy przeziębieniach i osłabieniu
Płatki bławatka – dają delikatny kwiatowy posmak, wykazują działanie przeciwzapalne, moczopędne i  żółciopędne
Płatki jaśminu – pozwalają uzyskać napar o kwiatowym słodkim smaku, przypisuje im się działanie relaksujące i uspakajające
Kardamon – nadaje naparowi intensywny korzenny smak z delikatnie eukaliptusowym posmakiem, pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, pobudza, uznawany za afrodyzjak
Cynamon – dodany do herbaty silnie ją aromatyzuje, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, pobudza i rozgrzewa
Goździki – nadają naparowi intensywny korzenny smak, mają działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze
Anyż – ma smak przypominający koper włoski, łagodzi nieżyty dróg oddechowych i problemy trawienne, pomocny w bólach miesiączkowych
Wanilia – pozwala uzyskać napar o silnym słodkim smaku i charakterystycznym zapachu, pobudza i odpręża, uznawana za poprawiającą nastrój i wspomagającą libido
Skórka pomarańczy i cytryny – nadają naparowi cytrusowy smak, można łatwo przygotować i wysuszyć je w domu
Owoce żurawiny – kwaskowe w smaku, dobrze działają na układ moczowy, wspomagają walkę z przeziębieniem
Owoce czarnego bzu – nadają naparowi delikatną słodycz, działają odtruwająco i napotnie
Jagody goji – wzbogacają napar w minerały, witaminy i antyoksydanty
Hibiskus - dzięki niemu herbata zyskuje czerwoną barwę, ma dużo witaminy C i soli mineralnych, przypisuje mu się właściwości przeciwzapalne

W przypadku mieszanek, które sporządzamy świeżo przed zaparzeniem jako aromatyczny i smaczny dodatek do herbaty sprawdzą się świeże owoce – np. pomarańcze, jabłka, gruszki, granaty, maliny, brzoskwinie, jagody, figi oraz świeże zioła – np. liście mięty, melisy, tajskiej bazylii, lawenda. Bogate właściwości ma napar z dodatkiem świeżego startego imbiru, który pomaga w walce z infekcjami i wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Miłośnicy słodkości mogą wzbogacić herbatę dodatkiem kakao, wiórków czekoladowych lub kokosowych, a wielbiciele ognistych smaków odrobiną chilli.


Jedna z moich ulubionych domowych mieszanek to zielona herbata z czystkiem i owocami:
(proporcje na 1,5 litrowy dzbanek)
2 łyżki stołowe zielonej herbaty bancha
2 łyżki stołowe czystka
5 suszonych śliwek
2 plastry pomarańczy
¼ średniej wielkości jabłka
miód akacjowy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz