Mniej znane zioła z kuchennego ogródka

Hodowanie ziół na balkonach i kuchennych parapetach już od dawna jest bardzo popularne. Najczęściej sięgamy po gatunki takie jak bazylia, tymianek, majeranek, lubczyk, kolendra, oregano, rozmaryn czy mięta.
Dzisiaj chcę zwrócić uwagę na gatunki mniej znane, które również mogą być ciekawym urozmaiceniem kulinarnych dokonań.

Hyzop lekarski (zwyczajowy zwany "józefkiem")


Do czego: do zup, sosów, marynat, dań z warzyw, sałatek
Charakterystyka: smak gorzko-korzenny, silny, z lekka miętową nutą; zaostrza smak potraw; używa się w niedużych ilościach







Cząber górski

Do czego: do przyprawiania tłustych i ciężkich potraw, do potraw z warzyw strączkowych, soczewicy, kapusty, do drobiu i dziczyzny, do grzybów, ziemniaków, sosów na bazie śmietany
Charakterystyka: wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, wyraźna pieprzowa nuta smakowa, może być stosowany jako alternatywa dla pieprzy czarnego





Palczatka cytrynowa (trawa cytrynowa)



Do czego: do aromatyzowania herbat i naparów ziołowych, do zup azjatyckich, curry, sałatek, mięs
Charakterystyka: w kuchni wykorzystuje się bulwy oraz podstawy liści




Stewia

Do czego: do słodzenia potraw i napojów, do sałatek, dżemów, galaretek
Charakterystyka: naturalny słodzik, polecana dla diabetyków






Estragon


Do czego: do ryb, aromatyzowania octu, dressingów, musztardy, mięs, potraw z ziemniaków, sosów na bazie śmietany, zup, majonezów ziołowych, potraw z jajek
Charakterystyka: dominujący, ostry smak, lekko gorzki





Werbena cytrynowa (lippia trójlistna)

Do czego: do sałatek owocowych, napojów, aromatyzowania herbat, deserów, dżemów, puddingów, potraw z ryżu
Charakterystyka: intensywny, orzeźwiający smak z nutą cytrynową





Krwawnik pospolity

Do czego: do zup, sosów, twarożku, masła, gulaszy, sałatek
Charakterystyka: wykorzystuje się młode listki; smak ostry, lekko słony, balsamiczny zapach



2 komentarze:

  1. Ciekawe :) Nie znałam wszystkich ziół, które wymieniłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przyda się ściąga :) warto sięgać po nowe smaki i zapachy :)

    OdpowiedzUsuń