Hodowanie ziół na balkonach i kuchennych parapetach już od dawna jest bardzo popularne. Najczęściej sięgamy po gatunki takie jak bazylia, tymianek, majeranek, lubczyk, kolendra, oregano, rozmaryn czy mięta.
Dzisiaj chcę zwrócić uwagę na gatunki mniej znane, które również mogą być ciekawym urozmaiceniem kulinarnych dokonań.
Do czego: do zup, sosów, marynat, dań z warzyw, sałatek
Charakterystyka: smak gorzko-korzenny, silny, z lekka miętową nutą; zaostrza smak potraw; używa się w niedużych ilościach
Cząber górski
Do czego: do przyprawiania tłustych i ciężkich potraw, do potraw z warzyw strączkowych, soczewicy, kapusty, do drobiu i dziczyzny, do grzybów, ziemniaków, sosów na bazie śmietany
Charakterystyka: wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, wyraźna pieprzowa nuta smakowa, może być stosowany jako alternatywa dla pieprzy czarnego
Palczatka cytrynowa (trawa cytrynowa)
Do czego: do aromatyzowania herbat i naparów ziołowych, do zup azjatyckich, curry, sałatek, mięs
Charakterystyka: w kuchni wykorzystuje się bulwy oraz podstawy liści
Do czego: do słodzenia potraw i napojów, do sałatek, dżemów, galaretek
Charakterystyka: naturalny słodzik, polecana dla diabetyków
Estragon
Do czego: do ryb, aromatyzowania octu, dressingów, musztardy, mięs, potraw z ziemniaków, sosów na bazie śmietany, zup, majonezów ziołowych, potraw z jajek
Charakterystyka: dominujący, ostry smak, lekko gorzki
Werbena cytrynowa (lippia trójlistna)
Do czego: do sałatek owocowych, napojów, aromatyzowania herbat, deserów, dżemów, puddingów, potraw z ryżu
Charakterystyka: intensywny, orzeźwiający smak z nutą cytrynową
Krwawnik pospolity
Charakterystyka: wykorzystuje się młode listki; smak ostry, lekko słony, balsamiczny zapach
Ciekawe :) Nie znałam wszystkich ziół, które wymieniłaś :)
OdpowiedzUsuńprzyda się ściąga :) warto sięgać po nowe smaki i zapachy :)
OdpowiedzUsuń