poniedziałek, 30 marca 2015

Sos pieczarkowy z amarantusem

Nie każdy wie, że niepozorne pieczarki oferują szeroką gamę właściwości prozdrowotnych. Zawierają wartościowe białko, korzystne wielonasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, jod, potas, żelazo, witaminę D i witaminy z grupy B.


Sos pieczarkowy to świetny dodatek do makaronów, kasz, ziemniaków. Smaczny i prosty - jest dobrym patentem na szybki obiad, kiedy brakuje czasu i pomysłów.

Składniki (na jedną sporą patelnię sosu):

750 g pieczarek
3 średnie cebule
2 pęczki natki
1/5 kostki masła
200 g śmietany
1/4 szklanki ziaren amarantusa
sól, pieprz kajeński, lubczyk, czosnek

Sos w pięciu prostych krokach:

1. Cebule myjemy, obieramy i kroimy w pióra. Pieczarki czyścimy i kroimy w talarki.
2. Masło rozpuszczamy na patelni na wolnym ogniu, wrzucamy cebulę, kilka minut szklimy.
3. Dodajemy pieczarki i przyprawy, dusimy 15 minut pod przykryciem.
4. Studzimy, dodajemy ugotowane ziarna amarantusa aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.
5. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy na wolnym ogniu i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.

Gotowe!


Zachęcam do zagęszczania sosów amarantusem. Jest zdrowy, nie zmienia smaku potraw i pozwala uzyskać świetną konsystencję bez dodania mąki.




1 komentarz: